Tuinkringen 2010

Door Margriet Termeer

Sinds 2006 komt er elk jaar, zo ongeveer begin april, een mail binnen van Leo van den Berkmortel. Of ik weer mee doe met de tuinkringen. Natuurlijk had ik dat dan al via Groei & Bloei vernomen, maar was nog vergeten me aan te melden.
In de afgelopen vijf jaar heb ik 21 tuinen gezien.

Ik wil u motiveren om ook eens mee te doen. Onbekend maakt onbemind, dus wil ik hier iets vertellen over de gang van zaken bij de tuinkringen.

Het begint allemaal met de indeling die Leo maakt. De totale groep wordt ingedeeld in een aantal clubjes van ongeveer vijf tuinen. Dat betekent dat je eenmaal iedereen ontvangt en een keer of drie vier bij een andere tuin op bezoek gaat.

Een van de tuineigenaren wordt als coördinator aangewezen en die heeft eigenlijk alleen als taak om het eerste tuinbezoek te organiseren. Dat gaat niet altijd even makkelijk. De planning voor de overige tuinbezoeken wordt meestal op de eerste bijeenkomst gemaakt, als je allemaal een agenda meeneemt dan lukt het altijd wel. Soms lukt het om overdag een afspraak te maken.

Dit jaar was er zelfs een groepje dat alleen overdag bijeenkomsten had. Zij hadden bij de aanmelding gevraagd om ingedeeld te worden met anderen die voorkeur hadden voor overdag en Leo hield daar dan zoveel mogelijk rekening mee.

De bijeenkomst in een tuin gaat steeds ongeveer hetzelfde. We starten met koffie, of we duiken meteen de tuin in, dat hangt van het tijdstip, het weer en de tijd van het jaar af. Veel dames presenteren bij de koffie een zelfgebakken versnapering. Ik kan niet zelf bakken (te lui), dus moeten ze bij mij genoegen nemen met aankopen van Dirk van de Broek.

Het hart van de bijeenkomst is het tuinbezoek. Ik heb alle soorten tuinen gezien in die jaren, grote en heeeeel kleine, mooie en nog mooiere, tuinen met een groot gazon en met kleine plaatsjes, met een groentetuin, met rozen, wilde tuinen en tuinen met strak geschoren buxussen en één slordige tuin (niet goed geschoffeld, de mijne). Met één overeenkomst: een enthousiaste eigenaar.

Vaak ook een beetje verontschuldigend: ik doe maar wat, ik weet niet zoveel van planten, het is hier natuurlijk maar klein, maar toch, allemaal wel heel blij met hun plekje.

Begin juli 2010 en ik heb de laatste tuin bewonderd van mijn tuinclubje van dit jaar. Van andere clubjes hoorde ik dat die toen nog maar net begonnen waren met het eerste tuinbezoek. Het is eigenlijk altijd een beetje jammer wanneer ‘het seizoen’ er weer op zit, maar omdat je op de vele activiteiten van Groei en Bloei elkaar toch weer tegenkomt, is het ook weer niet zo heel erg.

Ik heb mijn tuinclubje geïnterviewd voor dit artikel, zo hoort u het meteen van een ander. Gemiddeld waren zij vier jaar lid geweest van een tuinkring. Belangrijke redenen voor hen om elk jaar weer mee te doen zijn: ze willen echt graag tuinen kijken, onder andere om ideeën op te doen, ze komen ook voor de gezelligheid, ze vinden het heerlijk om kennis op te doen en tips te krijgen voor de eigen tuin.

Al die dingen samen, aangevuld met een wijntje en een babbeltje, maken het zeer aangenaam. Ze komen niet voor het uitwisselen van plantjes (ik ben toch al een paar keer met krijgertjes naar huis gegaan en Isa, de augurkenstruiken doen het prima) en ze hebben een hekel aan mensen die komen uitleggen hoe het wel moet.

Wat hen steeds het meest verrast bij de tuinbezoeken is, dat de verschillen tussen de tuinen zo groot zijn. Terwijl we dit bespraken, zaten we in een prachtige tuin in het centrum van Roosendaal. Een grote verrassing op een steenworp van de markt. Acuut kwam er nog een verrassing voorbij: er kwam een uil overvliegen, achternagezeten door een duif.

Mijn clubleden vonden het ook prettig om met elkaar te praten over hoe je zaken aanpakt. Zo is er enige moed voor nodig om vóór 21 juni van een groot aantal vaste planten de helft af te knippen, zelfs als je het in een boek hebt gelezen. Maar als je het echt ziet in een tuin, en met elkaar de resultaten bespreekt – een langere bloeiperiode, niet zo gauw omvallen – dan durf je zelf ook wel. En we bespraken de voordelen van een graskantenknipper (annex buxusschaar), om snel grote groepen planten af te knippen. Bijvoorbeeld: uitgebloeide geraniums en vrouwenmantel.

Kortom het was weer een rijk jaar.

Margriet Termeer

TUINKRINGEN 2011
G&B ROOSENDAAL EN
G&B BRABANTSE WAL

Net als andere jaren organiseren we de Tuinkringen in samenwerking met G&B Brabantse Wal, zodat er gemengde groepjes van ca.vijf adressen gevormd worden.
De deelnemers bezoeken, al dan niet vergezeld van hun partners, in de loop van het seizoen elkaars tuinen. Daarbij kunnen ervaringen, ideetjes en eventueel plantjes uitgewisseld worden en de ervaring leert dat veel deelnemers er vooral aan meedoen voor de gezelligheid.
Ook met een tuin die niet "af" is, kan men gewoon meedoen, want het gaat niet om "keuringen".
Van elk groepje wordt één persoon gevraagd om de afspraken te maken voor het eerste tuinbezoek. Daar worden dan vervolgafspraken gemaakt. Deelname is kosteloos
Als u er de voorkeur aan geeft om de tuinen overdag of in het weekend te bezoeken,graag vermelden bij uw opgave.

Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel
OOK VEEL GEEL